Tom De Belie

TOM DE BELIE


Klinisch psycholoog

Psychodynamisch therapeut
Deskundige in verslavingszorg en afhankelijkheidsproblemen in de ruime zin

T 0479 57 07 38

tom@groepspraktijkmenta.be

medinoord.be - Medewerkers



Consultaties in Menta

Vrijdag 9u – 18u



Duur consultatie en tarieven

Intake- en oriëntatiegesprek: 70 euro

Therapeutisch gesprek: 70 euro

Contextgesprek (ouder, partner, kind): 70 euro


Alle gesprekken duren ongeveer een uur en betalingen gebeuren contant of via payconiq

 


Beroepsverenigingen

BFP: Belgische Federatie voor Psychologen

 

Psychologencommissie:

Erkenningsnummer: 741106151


Geconventioneerde eerstelijnspsycholoog:https://psy-ovl.be

 

Opleidingen

Licentiaat in de klinische psychologie (UGent, 1998)

Master of arts in Addiction Studies (LSB College, Dublin, 2000)

DEA Concepts et Cliniques (Université de Paris 8, Parijs, 2002)

Opleiding groepsdynamica en -psychotherapie (NVGP, Utrecht, 2008 – 2009)

Bijscholingen in de drughulpverlening (2003 – heden)

 

Relevante werkervaring als klinisch psycholoog

Vrijwilligerswerk drughulpverlening in Merchant’s Quay, Dublin (2000 -2001)

Ambulant Drugszorg De Spiegel, Asse (2003 – 2004)

Ontwenningskliniek De Pelgrim, Scheldewindeke (2005 – 2017)

Therapeutische Gemeenschap TGM De Sleutel, Merelbeke (2017 – september 2023)

Ambulant Centrum Antwerpen De Sleutel en Drugs en Detentieteam gevangenis van Antwerpen (oktober 2023 – heden)



Reeds als kind was ik een ‘geboren psycholoog’ met zijn aandacht gericht op de ander en de wereld en ik had al vroeg de drijfveer om anderen te willen helpen. Van dit talent maakte ik mijn beroep door klinische psychologie te gaan studeren in Gent.


Als adolescent stuitte ik op mijn eigen afhankelijkheidsproblematiek en ging ik in psychotherapie. Door deze ingrijpende levenservaring, groeide mijn interesse voor het helpen van mensen met een afhankelijkheids- en verslavingsprobleem. Ik ging studeren in Dublin en Parijs en schreef drie thesissen over verslaving vanuit een psychoanalytische invalshoek. Rond mijn 28ste stapte ik in het werkveld van de verslavingszorg en ik deed intussen meer dan 20 jaar ervaring op in het behandelen en begeleiden van mensen met een verslavingsprobleem, zowel in residentiële als ambulante behandelsettings. Ik volgde de voorbije 20 jaar via mijn werkgevers verschillende kortdurende opleidingen om mijn expertise te vergroten en de kwaliteit van mijn begeleidingen te optimaliseren.


Het was al langer mijn droom om als zelfstandige iets met mijn expertise en ervaring te doen. Nu mijn drie kinderen wat groter zijn, vond ik het tijd om de stap eindelijk te zetten en wat te doen met mijn ‘goesting’ om als zelfstandig psycholoog anderen te helpen.



Wat heb ik te bieden?


  • Als expert in verslavingszorg, kan je bij mij terecht met een middelenprobleem (drugs, medicatie, alcohol) of een gedragsverslaving (gamen, gokken, seks-, koop-, eetverslaving, …)


Wanneer je er zelf snel bij bent, kan ik je professioneel begeleiden in het opnieuw proberen onder controle brengen van je escalerend gebruik of in het achterwege laten van je verslavingsgedrag dat uit de hand aan het lopen is.


Wanneer we er samen achter komen dat gespreksbegeleiding ontoereikend is, kunnen we samen op zoek gaan naar de geschikte extra bijkomende hulp of opname.


Wanneer je tijdens een drugvrije periode (op eigen kracht, na ambulante begeleiding of na opname) dreigt te hervallen in gebruik en oude gewoonten, kan je bij mij terecht om dit herval te helpen voorkomen.


Tegenwoordig gebeurt het wel vaker dat je op een wachtlijst terecht komt wanneer je zelf besloten hebt om in opname te gaan voor je verslavingsprobleem. In dat geval is wachten in je thuisomgeving, wanneer je eigenlijk een opname nodig hebt, zeker niet evident. Bij mij kan je ook terecht voor ondersteuning om deze wachttijd op een zo goed mogelijke manier door te komen.

 

 

  • Heb jij het gevoel vast te zitten in je leven? Herhaalt er zich iets in jouw leven wat je uit evenwicht brengt? Geraak je in een situatie verzeild waarbij je het gevoel hebt de controle kwijt te raken? Ben je op een ongezonde manier afhankelijk van een bepaald iemand? Raak je maar niet over het verlies van een relatie, een job? Dan kan je dit beschouwen als een afhankelijkheidsprobleem in de ruime zin. Vanuit mijn eigen levenservaring in afhankelijkheid en door mijn jarenlange werk- en opleidingservaring in de alcohol- en drughulpverlening, heb ik de nodige ‘know-how’ en vaardigheden om jou te helpen los te komen van wat je afhankelijk maakt en doet lijden in het leven.

 

  • Ook de partner, ouders en kinderen van personen die worstelen met afhankelijkheid of met een verslavingsprobleem zijn bij mij op het goede adres voor ondersteunende gesprekken en advies om iets te proberen doen aan het probleem van hun familielid en de impact ervan op hun eigen leven.

 

Waar?


Er zijn 4 mogelijkheden.


  • De gesprekken kunnen plaats vinden op vrijdagen in een praktijkruimte in groepspraktijk Menta.

 

  • Indien je dit verkiest en als het weer het toelaat, kan een gesprek ook al wandelend in de natuur. Dat is immers de beste en mooiste gesprekskamer die je je kan voorstellen!

 

  • Een gesprek kan eventueel ook bij jou thuis plaatsvinden. We bekijken dan samen wat een billijke vergoeding is voor mijn verplaatsingsonkosten.

 

  • Een gesprek kan desgewenst ook online plaatsvinden.

 

In de kolom hiernaast vind je de praktische informatie.

Stel je vraag aan Tom